Aktualności

Powrót

15/02/2018

Nowa matryca VAT

Obecnie w przepisach nie ma jasności co do stosowania preferencyjnych stawek na produkty spożywcze. Często nie wiadomo kiedy stosować 8, a kiedy 5 procentową stawkę. Zamieszanie takie zaczęło się w 2011 r. , kiedy to została podniesiona stawka VAT z 22 na 23 %. Również wtedy 7 % stawka preferencyjna na żywność została zwiększona do 8%. W tym czasie wprowadzono również stawkę 5 %, aby nie powodować wzrostu cen podstawowych produktów spożywczych, takich jak np. pieczywo, wędliny, nabiał. Wtedy zaczęły pojawiać się wątpliwości, którą stawkę zastosować do odpowiednich produktów. Zamieszanie to wynikało z tego, że niejasno zostały zdefiniowane produkty, które miały być objęte odpowiednimi stawkami dla produktów spożywczych.

 

Prace nad nową matrycą wciąż trwają. W założeniach jest wypracowanie takiego efektu, który pozwoli podatnikowi na dobór prawidłowej stawki poprzez sprawdzenie jej w załączniku do ustawy o VAT. Resort zamierza osiągnąć ten cel, poprzez usunięcie niejasnych warunków ubiegania się o preferencyjną stawkę VAT. Kluczem nowych zmian ma być prostota. Rozważana jest rezygnacja z klasyfikacji statystycznej i przejście na klasyfikację CN. Resort planuje wprowadzić również nową instytucję jaką ma być wiążąca interpretacja stawkowa o mocy decyzji, a nie opinii. Według planów nowa matryca ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2019 r.